ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Μέλι

Να φυλάξτε το μέλι σε σκιερό & δροσερό μέρος και σε καλά κλειστό δοχείο, σε θερμοκρασία δωματίου. Μην το εκθέτεται στο φως του ηλίου, καταστρέφει πολλά από τα ένζυμα του μελιού, τα οποία ουσιαστικά είναι η θρεπτική σύσταση του! Διατηρείται καλύτερα σε τενεκεδένια συσκευασία. Η γυάλινη όμως επιτρέπει στον καταναλωτή να βλέπει τι αγοράζει (χρώμα, ρευστότητα, κρυστάλλωση, καθαρότητα).

Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφονται τα περισσότερα ένζυμα του μελιού και έτσι είναι καλύτερο να βάζετε λίγο μέλι στο αφέψημα λίγο πριν είστε έτοιμοι ικανοί να πιείτε το τσάι σας.

Το φυσικό & ακατέργαστο μέλι ποτέ δεν χαλάει. Εάν το προφυλάξουμε από το ξίνισμα μπορεί να πάει και 5 και 10 χρόνια (να μην το έχουμε φυλαγμένο όμως σε υψηλές θερμοκρασίες με υψηλή υγρασία). Οι μελισσοκόμοι όμως είναι υποχρεωμένοι από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης [Οδηγία (2001/110/ΕΚ)] να βάζουν ημερομηνία λήξης γύρω στα 2-3 χρόνια γιατί κάποια από τα φυσικά χαρακτηριστικά του αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν σχετίζονται με τη θρεπτική αξία του μελιού ούτε είναι επικίνδυνα για την υγεία του καταναλωτή. Ένα μέλι που έχει λήξει είναι εξίσου θρεπτικό και καλό με ένα άλλο γι’ αυτό και δεν πρέπει να το πετάμε ως άχρηστο.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς με το μέλι σε ότι αφορά τη συντήρηση του είναι η κρυστάλλωση! Πρόκειται για μία φυσική διεργασία κατά τη οποία το μέλι μετατρέπεται σε παχύρρευστο προϊόν σαν κρέμα με ανοιχτόχρωμο χρώμα.
Τυχόν κρυστάλλωση (τυχόν γιατί μπορεί να το έχετε καταναλώσει νωρίτερα από την ώρα που ξεκινά η κρυστάλλωση του!) είναι φαινόμενο του ανεπεξέργαστου μελιού σχετίζεται αποκλειστικά με τη σύνθεση του. (Το αναγράφει και η ταινία ασφαλείας ή καρτέλα στο δοχείο του μελιού μας).

Είναι βιολογικό φαινόμενο του φυσικού ακατέργαστου μελιού, που δεν προξενεί καμία αλλαγή στις θρεπτικές και βιολογικές ιδιότητες του. Με λίγα λόγια το μέλι που έχει κρυσταλλώσει δεν είναι χαλασμένο ούτε νοθευμένο, απλά είναι μέλι φυσικό, ακατέργαστο και εντελώς αγνό!
Με λίγα λόγια, η κρυστάλλωση παρατηρείται σε όλα τα είδη μελιού εκτός από το μέλι ελάτης (το οποίο είναι μελίτωμα & φτωχό σε φυσική περιεκτικότητα γλυκόζης ), με διαφορετικούς χρόνους για την κάθε ποικιλία.

Με πολλά λόγια, η ταχύτητα που θα γίνει η κρυστάλλωση εξαρτάται από την υγρασία του μελιού, τη σύνθεση των σακχάρων του τη θερμοκρασία και το καλό η μή φιλτράρισμα του. Ο σημαντικός παράγοντας είναι η σχέση γλυκόζης/υγρασίας. Όσο πιο πολύ ισογλυκόζη περιέχει το μέλι τόσο πιο γρήγορα θα κρυσταλλώσει (π.χ. μέλι πορτοκαλιάς, βαμβακιάς & ερείκης). Τα ελληνικά ανθόμελα με υγρασία 17 % ή λιγότερα και γλυκόζη 35% και άνω κρυσταλλώνουν πολύ γρήγορα (2 εβδομάδες με 3 μήνες από τον τρύγο τους). Τα δασόμελα με γλυκόζη κάτω από 25% και υγρασία άνω των 15% δεν κρυσταλλώνουν πρακτικά ποτέ (π.χ. μέλι ελάτης). Η θερμοκρασία που ευνοεί την κρυστάλλωση είναι μια σταθερή θερμοκρασία 14ο Κελσίου, αυτή δηλαδή που έχουν οι αποθήκες στην Ελλάδα τον χειμώνα. Μικρότερες θερμοκρασίες και κυμαινόμενες θερμοκρασίες δεν ευνοούν την κρυστάλλωση. Κάτω από 4,5ο βαθμούς η κρυστάλλωση εμποδίζεται σημαντικά.

Το περισσότερο μέλι που αγοράζεται στο σούπερ μάρκετ έχει υποστεί επεξεργασία, προκειμένου να μην κρυσταλλώνεται. Η επεξεργασία συνίσταται στη θέρμανση κάτω από ορισμένες συνθήκες, που οδηγεί στην καταστροφή της φυσικής δομής ορισμένων συστατικών του μελιού. Έτσι, δεν κρυσταλλώνεται. Αποτέλεσμα όμως αυτής της θέρμανσης είναι και η καταστροφή ορισμένων ωφέλιμων συστατικών του μελιού. Και έτσι το μέλι κατατάσσεται χαμηλότερα ποιοτικά.

Ρευστοποιήστε, τοποθετώντας το γυάλινο βάζο ανοιχτό σε ζεστό νερό, 45-50° C, αναδεύοντας κατά διαστήματα. Θα επανέλθει σταδιακά σχεδόν στην αρχική του κατάσταση! Δεν χάνει καμία από τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες.
(Το αναγράφει και η ταινία ασφαλείας ή καρτέλα στο δοχείο του μελιού μας).

Το χρώμα είναι χαρακτηριστικό της προέλευσης του μελιού.

Τα ανοιχτόχρωμα έχουν καλύτερο άρωμα, περισσότερη ρευστότητα και γλυκύτητα, ενώ τα σκοτεινόχρωμα έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία όσον αφορά τα μεταλλικά στοιχεία (ιχνοστοιχεία) όπως το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος κ.α., είναι πιο παχύρρευστα και λιγότερα γλυκά!

Η γεύση, άρωμα, χρώμα και ρευστότητα του μελιού επηρεάζονται από τα διάφορα άνθη, από τα οποία προέρχεται το νέκταρ και το μελίτωμα του μελιού. Κάθε χρόνο βγαίνει λίγο διαφορετικό το μέλι γιατί υπάρχουν άλλες καιρικές (Κλιματολογικές) συνθήκες (υγρασία, θερμοκρασία κ.α) στην φύση την περίοδο συλλογής του νέκταρ και μελιτώματος από τις μέλισσες από την προηγούμενο χρονιά! Άρα ποτέ ένα μέλι δεν μπορεί να είναι ακριβώς ίδιο όπως την προηγούμενο χρονιά. Δεν είναι βιομηχανικό προϊόν, είναι φυσικό και έτσι διαφέρει από έτος σε έτος!

 

Παχαίνει λιγότερο από την κοινή ζάχαρη. Έχει λιγότερες θερμίδες (2500-3000 θερμίδες/kgr.) από την ζάχαρη (4000 θερμίδες/kgr.). Και επειδή το μέλι είναι πιο γλυκό από την ζάχαρη χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα για να έχουμε την ίδια γλυκιά αίσθηση που μας δίνει η διπλάσια ποσότητα ζάχαρης.

Υπάρχουν δεκάδες βιβλία γραμμένα για το μέλι, που εξυμνούν το θαυμάσιο αυτό προϊόν της φύσης. Για το μέλι δεν έχει γραφτεί τίποτα εναντίον. Αντίθετα η ζάχαρη έχει κατηγορηθεί για πληθώρα παρενεργειών στον άνθρωπο. Το υψηλό επίπεδο χοληστερίνης, οι πονοκέφαλοι, η κούραση, η ερεθιστικότητα, η δυσκοιλιότητα αποδίδονται κατά ένα μεγάλο μέρος στη ζάχαρη. Η ζάχαρη είναι ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν, αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας. Αντίθετα το μέλι είναι ένα φυσικό, βιολογικό προϊόν κατευθείαν από τη φύση και δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία. Η ζάχαρη αποτελείται αποκλειστικά από ζαχαρόλη ενώ το μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιον τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να το φτιάξει τεχνητά, παρά τη γνωστή σύνθεση.

Με λίγα λόγια η σύγχρονη επιστήμη αποδεικνύει σήμερα ότι η ζάχαρη είναι μόνο ένα υψηλό θερμιδιακό υδατανθρακικό προϊόν, ενώ το μέλι περιέχει εκτός από υδατάνθρακες και βιολογικά ενεργές ουσίες μεγαλύτερης αξίας για την υγεία. Έτσι, το μέλι είναι η πιο κατάλληλη ενεργειακή πηγή για την αρμονική ανάπτυξη ενός υγιούς οργανισμού.

Το μέλι περιέχει κυρίως φρουκτόζη, η οποία δεν χρειάζεται ινσουλίνη για να μεταβολιστεί και από αυτήν την άποψη είναι καλύτερο από την κοινή ζάχαρη. Την τελική απόφαση όμως εάν μπορεί ο διαβητικός να φάει μέλι η όχι και σε πόση ποσότητα θα την πάρει μόνο ο ιατρός που τoν παρακολουθεί.

Υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ της κοινής ζάχαρης και του μελιού τα οποία οφείλεται στο τρόπο απορρόφησης από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα σάκχαρα του μελιού μεταφέρονται στο αίμα με ενεργητική απορρόφηση (active transport), δηλαδή μεταφορείς που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων των λαχνών του εντερικού σωλήνα , συλλαμβάνουν τα μόρια της φρουκτόζης και τα μεταφέρουν μέσα στο κύτταρα, την αφήνουν και επιστρέφουν για να πάρουν άλλη. Έτσι, η ταχύτητα απορρόφησης της φρουκτόζης καθορίζεται βασικά από την διαθεσιμότητα χημικού μεταφορέα, γίνεται με βραδύτερο ρυθμό και δεν προκαλεί υπερδιέγερση για την παραγωγή ινσουλίνης.

Αντίθετα, η απορρόφηση της κοινής ζάχαρης μετά από την πέψη της γίνεται μέσω ώσμωσης. Αυτό σημαίνει ότι η γλυκόζη εισέρχεται με ταχύτητα και υψηλή συγκέντρωση στη ροή του αίματος, ο οργανισμός «φορτώνεται» ξαφνικά και αυτό προκαλεί την άμεση παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας για το «καύσιμο» των σακχάρων. Στις περιπτώσεις αυτές συμβαίνει μια απότομη μεταβολή (crash back) στη χαμηλότερη συγκέντρωση ζάχαρης η οποία δημιουργείται από την υπερδιέγερση της ινσουλίνης (παραγωγή/ γρήγορη απορρόφηση ζάχαρης). Επειδή επίσης το μέλι είναι διπλασία γλυκό σε γεύση από την ζάχαρη, χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση σε μικρότερη ποσότητα. (Κοίτα ερώτηση 8)

Από τα παραπάνω στοιχεία συμπεραίνεται ότι το μέλι συγκριτικά με την ζάχαρη δημιουργεί λιγότερα προβλήματα στους διαβητικούς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντικό μέσο πάντοτε όμως μετά από τις υποδείξεις του θεράποντα ιατρού.

Σε ηλικία μεγαλύτερη των 12 μηνών. Σε μικρότερη ηλικία τα παιδιά, σε απίθανες περιπτώσεις, έχουν πρόβλημα από σπόρια του κλωστηρίδιου της αλλαντίασης τα οποία μπορεί να βρεθούν στο μέλι. Τα σπόρια αυτά καταστρέφονται από τα πεπτικά υγρά όταν το παιδί ξεπεράσει τους 8 μήνες ζωής του. (Το αναγράφει και η ταινία ασφαλείας ή καρτέλα στο δοχείο του μελιού μας)

Επειδή δεν εμπεριέχουν συντηρητικά και είναι φτιαγμένα με τον παραδοσιακό τρόπο και τα μοναδικά συστατικά που εμπεριέχουν εκτός από το φρούτα είναι ζάχαρη και χυμό λεμονιού πρέπει να μπουν στο ψυγείο ώστε να έχουν αρκετή διάρκεια ζωής.

Κρυσταλλώνει συνήθως ενάμιση μήνα αν ανοιχτή μέσα στο ψυγείο λόγω χαμηλής θερμοκρασίας και δεν εμπεριέχει γλυκόζη. Δεν έχει πάθει κάτι, μπορείτε να επαναφέρετε αν το κάνετε μπέν-μαρί.

Βασιλικός πολτός

Ο Βασιλικός Πολτός είναι το αντίστοιχο του μητρικού γάλακτος για τις μέλισσες (μελισσόγαλα) . Είναι ένα μοναδικό φυσικό προϊόν υψηλής βιολογικής αξίας (με θρεπτικά και μεταβολικά οφέλη). Παράγεται αποκλειστικά από τις υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών του είδους Apis Mellifera L., που βρίσκονται στο κεφάλι των νέων εργατριών μελισσών (εργάζονται ως παραμάνες αργότερα καθώς αναπτύσσονται οι κηρογόνοι αδένες και πραγματοποιούν το κτίσιμο των κηρηθρών, έτσι πλέον μπορούν να παράξουν το ένζυμο ινβερτάση και επομένως γίνονται συλλέκτριες να τροποποιήσουν το φυτικό χυμό σε μέλι). Τις πρώτες τρεις μέρες της ζωής τους στο στάδιο του αυγού, είναι η μοναδική τροφή όλων των μελισσών.

Στη συνέχεια οι εργάτριες τρέφονται με μίγμα βασιλικού πολτού, γύρης και μελιού ενώ η βασίλισσα θα συνεχίσει να τρέφεται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό σε ολόκληρη την ζωή της, χάρη στον οποίο ζει 30 φορές περισσότερο από τις εργάτριες μέλισσες, δηλαδή μπορεί να ζήσει έως και 4 χρόνια ενώ η ενήλικη εργάτρια 26 ημέρες (το καλοκαίρι) με 4 μήνες(τον χειμώνα).

Ο Βασιλικός Πολτός είναι αυτός που καθορίζει, σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης της μέλισσας , αν η μικροσκοπική προνύμφη θα γίνει βασίλισσα ικανή να γεννά την ημέρα ως και 3000 αυγά (2,5 φορές το βάρος της!) ή στείρα εργάτρια. Οι συγκεκριμένες προνύμφες αρχικά δεν διαφέρουν από αυτές που γίνονται εργάτριες αλλά υπό την επίδραση του βασιλικού πολτού εξελίσσονται σε βασίλισσες!

Στο γεγονός της αποκλειστικής εκτροφής της βασίλισσας με αυτή την ουσία οφείλεται και η ονομασία βασιλικός πολτός.

*Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διατροφής για τη βασίλισσα και όχι μόνο η συντομότερη ολοκλήρωση των μεταμορφώσεων του εντόμου (16 μέρες βασίλισσα και 21 μέρες εργάτρια) αλλά και τις μορφολογικές διαφορές της συγκριτικά με τα άλλα άτομα της κυψέλης. {Η βασίλισσα είναι πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος, διπλάσια σχεδόν από την εργάτρια, έχει ζωηρότερα χρώματα αλλά έχει και ένα ιδιαίτερα αναπτυγμένο αναπαραγωγικό σύστημα που της δίνει την δυνατότητα να συζευγνύεται με τους κηφήνες και να γεννά ημερησίως πάνω από 2000 αβγά (τους καλοκαιρινούς μήνες)}. Είναι πραγματικά εκπληκτικό ότι άτομα του ίδιου φύλου και του ίδιου είδους (εργάτρια-βασίλισσα) διαφοροποιούνται μεταξύ τους άπλα και μόνο με την διατροφή.

Ο Βασιλικός Πολτός που όπως είδαμε είναι μια πλήρης τροφή για τη βασίλισσα μέλισσα είναι μια σύνθετη ουσία.

Αποτελείται από 60-70% Νερό,12-15% Πρωτεΐνη, 10-16% Ζάχαρα-Υδατάνθρακες (φρουκτόζη, γλυκόζη, σουκρόζη κ.α.), 2-8% Λιπίδια με σπουδαιότερο το 10-υδροξυ-δεκενοϊκό οξύ, Ανόργανα άλατα, Ένζυμα, Ορμόνες (τεστοστερόνη, προγεστερόνη, οιστραδιόλη), 29 Αμινοξέα, Αντιμικροβιακές ουσίες, Βιταμίνες (A,D,E,K και ιδίως βιταμίνες B), Ακετυλοχολίνη και Αοληστερόλη αλλά και μια άλλη Στεροειδή ουσία, η δράση της οποίας δεν είναι ακόμη καλά γνωστή.

Όλα τα συστατικά του βασιλικού πολτού δρουν συνεργικά κι εμφανίζουν πληθώρα βιοχημικών ιδιοτήτων και δράσεων.

Ο Βασιλικός Πολτός έχει χρώμα υπόλευκο ως υποκίτρινο, όψη υγρή και λαμπερή και ελαφρά κρεμώδη σύσταση, είναι παχύρρευστο. Άρωμα δριμύ. Η γεύση του είναι έντονα όξινη {το οποίο οφείλεται στο πολύ χαμηλό pH (2,5-4) που έχει} και καίει στο φάρυγγα.

*Το χρώμα έχει μεγάλη σημασία γιατί αποτελεί δείκτη της φρεσκότητας και της καταλληλότητας του. Ο φρέσκος πολτός έχει ασπρουδερό λαμπερό χρώμα.

Χωρίς να αποτελεί μαγικό ελιξίριο, ο βασιλικός πολτός δεν είναι ωστόσο ένα απλό διατροφικό συμπλήρωμα. Ο Βασιλικός Πολτός έχει θεαματικά αποτελέσματα στην άμυνα (ανοσοποιητικό σύστημα) του οργανισμού μας, στη διανοητική (*Βοηθά στην αντιμετώπιση του Αλτσχαίμερ και του Πάρκινσον) και σωματική του τόνωση και ευεξία αλλά και στη σεξουαλική λίμπιντο.

Αυτά τα οφέλη παρατηρούνται σε έναν υγιή άνθρωπο μετά τις πρώτες 20 μέρες καθημερινής λήψης βασιλικού πολτού. Ωστόσο ο Βασιλικός Πολτός πρωταγωνιστεί σε μια ολοένα και αυξημένη σειρά επιστημονικών μελετών για μια πληθώρα παθήσεων.

Σημαντικότατη ευεργετική επίδραση (θεραπευτικό μέσο με επιτυχία) έχει:

  • Στο λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο (διαβήτης τύπου ΙΙ, υψηλή χοληστερόλη και λιπίδια, καρδιοπάθειες-αγγειοπάθειες, υψηλή αρτηριακή πίεση κλπ.) και σε ενδοκρινικές διαταραχές γενικότερα. Δηλαδη έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες καθώς μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα και αυξάνει την HDL (καλή χοληστερόλη) αποτρέποντας έτσι την εκδήλωση αρτηριοσκλήρυνσης. Ορισμένα πεπτίδια που περιέχονται σε αυτόν βρέθηκε να έχουν επίσης αντιυπερτασική δράση.
  • Υποσιτισμό (ελλιπή διατροφή), ανορεξία, Διαταραχές της σίτισης, βραδεία ανάπτυξη παιδιού, Αναιμία
  • Έχει αποδεδειγμένη βελτίωση σε άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα. Διαπιστώθηκε αύξηση της αντοχής σε άτομα που κατανάλωναν βασιλικό πολτό.
  • Σε αυτοάνοσα νοσήματα (ρευματοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας, αρθρίτιδες, ψωρίαση, υποθυρεοειδισμός κλπ.) και σε αλλεργίες.
  • Στην εμμηνόπαυση όπου μειώνει τα δυσμενή συμπτώματα λόγω και των ορμονών που περιέχει και προστατεύει από οστεοπόρωση (αυξάνοντας την συγκέντρωση του ασβεστίου στον ανθρώπινο οργανισμού μειώνοντας έτσι την απώλεια οστικού ιστού εξαιτίας οστεοπόρωσης) λόγω της παραγωγής κολλαγόνου την οποία προάγει, μαζί πάντα με σωστή διατροφή.
  • Δίνει υγεία και νεανική όψη στο δέρμα (αύξηση παραγωγής κολλαγόνου). Βάσει κλινικών μελετών, ο βασιλικός πολτός θρέφει την επιδερμίδα και ενισχύει την ελαστικότητα (in vitro μελέτη σε καλλιέργειες ινοβλαστών έδειξε αύξηση του αριθμού ινοβλαστών της επιδερμίδας.)
  • Σε νευροεκφυλιστικές και νευρολογικές παθήσεις ακόμα και τραυματισμούς, γιατί προάγει την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων και τα προστατεύει. Έχει νευροπροστατευτική δράση μετά από τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης.
  • Βοηθά την γρήγορη ανάρρωση σε άτομα σε μετεγχειρητικές καταστάσεις και διάφορους νόσους ώστε να επανέρθουν πιο γρήγορα στην υγεία τους.

*Ενδεικτικά αναφέρουμε μία αλφαβητική λίστα με ασθένειες ή δυσμενείς καταστάσεις στις οποίες έχει ανακοινωθεί επιστημονικά ότι έχει ευεργετική δράση ή ακόμα και θεραπευτική αξία:

Αλλεργίες, Αναιμία, Ανικανότητα, Άσθμα βρογχικό, Αρθρίτιδες, Αρτηριοσκλήρυνση, Ασθένειες του Ήπατος, Ασθενική Μνήμη, Αϋπνία, Αυτοάνοσα Νοσήματα, Διαβήτης Σακχαρώδης και γενικότερα Διαταραχές του Ενδοκρινικού Συστήματος και Ορμονικές Δυσλειτουργίες, Διανοητική Κόπωση, διάφορα είδη Καρκίνου, Έλεγχος βάρους (Παχυσαρκία), Έκζεμα, Εκφυλιστικοί Νόσοι, Έλκη, Εμμηνόπαυση, Ιογενείς και Βακτηριακές Μολύνσεις, Καθυστέρηση Ανάπτυξης, Κατάθλιψη, Κηλίδες και Ρυτίδες Δέρματος, Κρίσεις Πανικού ή Ανησυχίας, Νεφρική ανεπάρκεια, Νευροεκφυλιστικές Νόσοι και τραυματισμοί του Εντερικού Νευρικού Συστήματος και των νευρών, Μολύνσεις της Κύστης Μονοπυρήνωση, Οστεοπόρωση, Ουλίτιδα, Στειρότητα, Στεφανιαία Νόσος, Υπογονιμότητα, Υποσιτισμός, Υψηλή Χοληστερόλη και Λιπίδια Αίματος, Φλεγμονές, Χρόνια Δυσκοιλιότητα, Χαμηλή Πίεση Αίματος αλλά και Υπέρταση, Χρόνια Κόπωση.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μικρή ημερήσια ποσότητα βασιλικού πολτού που καταναλώνει κάποιος (<250 mg./ημέρα) και τη σχετικά χαμηλή συγκέντρωση του προϊόντος σε σάκχαρα/υδατάνθρακες (10-25%) μπορεί κάποιος διαβητικός να καταναλώνει βασιλικό πολτό.

*Η θετική συμβουλή του βασιλικού πολτού σε περιπτώσεις διαβητικών ασθενών τύπου ΙΙ αποδόθηκε στην ύπαρξη αντιδιαβητικών συστατικών όπως είναι το 10-υδροξυ-δεκενοϊκό οξύ. Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι μια δοσολογία 0,1 mg. πολτού για ένα περίπου μήνα μείωσε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα κατά 22%. Προκαλεί μια μείωση της γλυκόζης του αίματος και των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος με πιο γρήγορο ρυθμό από τις συνηθισμένες θεραπευτικές αγωγές.

Μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας, αν είναι άνω των 3 (τριών) ετών. Η δοσολογία είναι η μισή ενός ενήλικα, καλύπτεται με το παραπάνω με 1/8 του γραμμαρίου (125 mg.) (¼ του ειδικού πλαστικού κουταλιού που σας παρέχουμε με τον βασιλικό πολτό) εκτός αν ο γιατρός συστήσει περισσότερο.

* Έχει αποδεδειχθεί η ύπαρξη γ-σφαιρινης στον Βασιλικό Πολτό, που είναι απαραίτητη στην ανάπτυξη του παιδικού οργανισμού, αλλά και την αύξηση των αμυντικών του δυνάμεων κατά των διαφόρων λοιμώξεων. Οδηγεί στην ισχυροποίηση (άνοδο) των ζωτικών δυνάμεων του οργανισμού του παιδιού, βελτιώνει τη λειτουργιά του μεταβολισμού και τη λειτουργία των περισσότερων οργάνων και συστημάτων του οργανισμού.

*Σε μια μελέτη μόλις 7 μέρες μετά την κατανάλωση βασιλικού πολτού σημειώθηκε αύξηση σωματικού βάρους, καλύτερη υγιεινή κατάσταση των παιδιών, περισσότερη όρεξη και καλύτερος ύπνος. Επίσης βοήθησε βρέφη που γεννηθήκαν πρόωρα ώστε να αναπτύξουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

* Άτομα που πάσχουν από Άσθμα δεν πρέπει να καταναλώνουν βασιλικό πολτό.

Οι Αντενδείξεις του Βασιλικού Πολτού:

Εκτός από την περίπτωση που κάποιος εμφανίζει αλλεργία στον βασιλικό πολτό, δεν έχουν καταγραφεί ανεπιθύμητες επιδράσεις για συνιστώμενη δόση. Αν εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση βασιλικού πολτού (φαγούρα στο στόμα, εξανθήματα, ναυτία, διάρροια) σταματάμε τη λήψη βασιλικού πολτού και συμβουλευόμαστε αλλεργιολόγο.

*Η χρήση του σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες και σε βρέφη και νήπια κάτω των τριών ετών, καλό είναι να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού. Τέλος, από ορισμένους συνιστάται να αποφεύγεται η χρήση του σε όρμονο-εξαρτώμενους καρκίνους.

Συντηρούμε (Διατηρούμε) τον πολτό στην κατάψυξη (-18ο C). Προκειμένου να τον καταναλώσετε τον βγάζετε από την κατάψυξη και τον διατηρείτε/ συντηρείτε στην ψύξη/συντήρηση του ψυγείου ( 5 ° C) , το βαζάκι ( 10,5 γραμμαρίων). Σε αυτό το διάστημα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βασιλικού πολτού δεν αλλοιώνεται διατηρώντας το στη συντήρηση. Μπορείτε να το ξαναψύξετε χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

*Όταν βρίσκεται στους -18° C διατηρείται 2 έτη από την ημερομηνία παραγωγής του ενώ στην συντήρηση του ψυγείου 5° C για 2 μήνες.

*Δεδομένου ότι ο πολτός δεν είναι ένα γαλάκτωμα ουσιών και όχι ένα σύνολο κυττάρων όπως το κρέας ή τα λαχανικά δεν υπάρχει πρόβλημα αν αποψυχθεί και στην συνέχεια να επαναψυχθεί.

Τρόπος χρήσης-Δοσολογία:

Δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικό κουτάλι αλλά ειδικό πλαστικό κουταλάκι (500 mg.- ½ του γραμμαρίου) που δρα και ως δοσομετρικό, το οποίο το παρέχουμε μαζί με το βαζάκι, θα το βρείτε στην συσκευασία του Βασιλικού πολτού.

Η συνηθισμένη δόση κυμαίνεται από ¼ του γραμμαρίου ως ένα γραμμάριο, ανάλογα με το σωματικό βάρος και τις ανάγκες του ενήλικα και η λήψη του πολτού πρέπει να είναι καθημερινή για 3-4 μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συστήσει μεγαλύτερη δόση. Ένα παιδί πέντε χρονών καλύπτεται με το παραπάνω με 1/8 του γραμμαρίου (125 mg.) εκτός αν ο γιατρός συστήσει περισσότερο.

Παίρνουμε τον πολτό το πρωί νηστικοί. Μπορούμε, αν δεν μας αρέσει η γεύση του, να τον προσθέσουμε σε ένα κουταλάκι με μέλι.

*Αποφεύγουμε να αγοράζουμε μίγματα μελιού με βασιλικό πολτό. Το σωστό είναι να κάνουμε εμείς την ανάμειξη και ξέρουμε τι και πόσο έχουμε βάλει.

Εφόσον τηρείται σε καθημερινή βάση την κατανάλωση με την ενδεδειγμένη ποσότητα το μπουκαλάκι των 11 γραμμαρίων θα αδειάσει σε περίπου ένα μήνα και κάτι.

Η συνηθισμένη δοσολογία κυμαίνεται από ¼ του γραμμαρίου ως ένα γραμμάριο, ανάλογα με το σωματικό βάρος και τις ανάγκες του ενήλικα.

Ένα παιδί πέντε χρονών καλύπτεται με το παραπάνω με 1/8 του γραμμαρίου (125 mg.), άρα 2 μήνες περίπου για το παιδί.

Όταν βρίσκεται στους -18° C διατηρείται 2 έτη από την ημερομηνία παραγωγής του ενώ στην συντήρηση του ψυγείου 5° C για 2 μήνες.

*Δεδομένου ότι ο πολτός δεν είναι ένα γαλάκτωμα ουσιών και όχι ένα σύνολο κυττάρων όπως το κρέας ή τα λαχανικά δεν υπάρχει πρόβλημα αν αποψυχθεί και στην συνέχεια να επαναψυχθεί.

Αμέσως μετά την συλλογή του ο βασιλικός πολτός (αμιγής) αποθηκεύεται και συσκευάζεται άμεσα σε σκουρόχρωμα γυάλινα ή πλαστικούς αεροστεγείς περιέκτες (10,5 γρ.) που κλείνονται με μη μεταλλικό καπάκι σε χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς καμία επεξεργασία και πρόσμιξη, ώστε να μην επηρεαστεί η αρχική του κατάσταση. Είναι ευαίσθητος στο φώς, θερμότητα,στο οξυγόνο και στην επαφή με τα μέταλλα.

Είναι με λίγα λόγια ευάλωτο προϊόν που απαιτεί κατά την μεταφορά του τη διατήρηση χαμηλών θερμοκρασιών. Γι’ αυτό και όταν πρέπει να διανυθούν μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιούμε ισοθερμικές συσκευασίες φενιζόλ και παγοκύστες ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής ψύξη του ως τον προορισμό του. Σε αυτό το διάστημα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βασιλικού πολτού δεν αλλοιώνεται διατηρώντας το στη συντήρηση. Μπορείτε να το ξαναψύξετε χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

*Δεδομένου ότι ο πολτός δεν είναι ένα γαλάκτωμα ουσιών και όχι ένα σύνολο κυττάρων όπως το κρέας ή τα λαχανικά δεν υπάρχει πρόβλημα αν αποψυχθεί και στην συνέχεια να επαναψυχθεί.

*Διατίθεται νωπός (φρέσκος), σε συνθήκες κατάψυξης (-20° C) , αμιγές και ανεπεξέργαστος σε σκουρόχρωμα, αεροστεγή γυάλινα βαζάκια 10,5 γρ..

Η παραγωγή βασιλικού πολτού είναι εύκολη υπόθεση για τη μέλισσα αλλά δύσκολη για τον μελισσοκόμο. Απαιτεί εξειδικευμένη πείρα και γνώσεις, είναι μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία με μικρή απόδοση σε προϊόν και μεγάλο κόστος σε ώρες εργασίας και εξοπλισμό.

Εμείς παράγουμε βασιλικού πολτού με την τεχνική εμβολιασμού με το χέρι, τον παραδοσιακό τρόπο, σε φυσικά κέρινα κελιά δικής μας κατασκευής. Η όλη διαδικασία γίνεται στους πρόποδες του Βελουχιού, σε υψόμετρο 1000 μέτρα, όπου τα μελίσσια πετούν σε άγρια φυτά και δέντρα του βουνού. Η διαδικασία παραγωγής βασιλικού πολτού ξεκινά στο Καρπενήσι τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να κρατήσει μέχρι τον τέλος της ανθοφορίας της Καστανιάς.

*Τον διαθέτουμε νωπό (φρέσκο), σε συνθήκες κατάψυξης(-20° C), αμιγές και ανεπεξέργαστος σε σκουρόχρωμα, αεροστεγή γυάλινα βαζάκια 10,5 γρ.

Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση του γιατί μπορεί να προκύψουν κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις, σπάνια μεν αλλά καλό είναι αν δεν έχετε ξαναφάει, να βυθίσετε μια οδοντογλυφίδα στο βασιλικό πολτό για ένα εκατοστό περίπου και να καταναλώσετε λιγοστή ποσότητα που έχει μείνει πάνω στην οδοντογλυφίδα. Εάν υπάρχει τυχόν αλλεργία θα εμφανιστεί τις πρώτες 48 ώρες!

· Άτομα που πάσχουν από Βρογχικό άσθμα δεν πρέπει να καταναλώνουν Βασιλικό Πολτό.
· Η χρήση του σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες και σε βρέφη και νήπια κάτω των τριών ετών, καλό είναι να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.
· Τέλος, από ορισμένους συνιστάται να αποφεύγεται η χρήση του σε όρμονο-εξαρτώμενους καρκίνους.

Για περισσότερες, παρακολουθήστε το Βίντεο μας «Παραγωγή Βασιλικού Πολτού».

* Πληροφορίες από το περιοδικό «Μελισσοκομικό Βήμα», ετος 14ο ,Τεύχος 79ο, Μάρτιος-Απρίλιος 2016, σελ.18-19

Γύρη

Με απλά λόγια, είναι ένα προϊόν που συγκεντρώνουν στα πίσω πόδια τους οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια την άνοιξη.

Γύρη ονομάζεται το φυσικό προϊόν το οποίο συλλέγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera L. από ανθισμένα λουλούδια , το οποίο αναμιγνύουν με νέκταρ ή μέλι και αδενικές εκκρίσεις για καλύτερη συνοχή (και μαζί του προβιοτικούς μικροοργανισμούς). Η μέλισσα τοποθετεί τη γύρη στο «καλαθάκι», στο τρίτο ζεύγος ποδιών της. Όταν γεμίσει το καλαθάκι της, η μέλισσα το πηγαίνει στην κυψέλη όπου θα πακτωθεί/αποθηκευτεί στα κελιά της κηρήθρας για να εκθρέψει τον γόνο, εκτός κι αν της το «κλέψουμε» εμείς οι μελισσοκόμοι, που έχει τοποθετώντας στην είσοδο της κυψέλης ειδική γυρεοπαγίδα. Και κάπως έτσι φτάνει η γύρη σε σας!

Δηλαδή η φυσική μορφή της επεξεργασμένης από τις μέλισσες γύρης είναι κοκκώδης. Περιλαμβάνει συνήθως κόκκους διαφόρων χρωμάτων, ανάλογα με τα φυτά από τα οποία προέρχεται. Η γεύση της ποικίλλει ανάλογα με τα διαφορετικά είδη φυτών που έχει συλλεχθεί, είναι βασικά υπόγλυκη, πολλές φορές όμως έχει αρκετά πικρούς τόνους.

Δεν το κάνουν για να επικονιάσουν τα φυτά, απλά αυτό είναι ένα ευεργετικό αποτέλεσμα της ανάγκης τους να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Είναι βασικό στοιχείο της διατροφής τους! Την συλλέγουν για να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν! Χρειάζονται πρωτεΐνες, λιπίδια, βιταμίνες & ιχνοστοιχεία και αυτές τις βρίσκουν στην γύρη των φυτών. Την χρειάζονται στα πρώτα στάδια της ζωής τους για τη δόμηση του μυϊκού ιστού τους και δημιουργία των αδένων τους. Αργότερα την χρειάζονται για να παράξουν το βασιλικό πολτό και να ταΐσουν τις προνύμφες! Είναι η πρώτη ύλη του βασιλικού πολτού με λίγα λόγια!

Όταν ακούμε γύρη, στην συνέχεια σκεφτόμαστε την λέξη «Αλλεργία»! Μην την μπερδεύετε με τη γύρη που προκαλεί τις ανοιξιάτικες αλλεργίες, καθώς αυτή η γύρη είναι η ανεμόφιλη, που συνήθως είναι επιβλαβής, προκαλώντας καταρροή, φτέρνισμα, μπούκωμα κ.ά. Εδώ πρόκειται για την εντομόφιλη γύρη, την οποία μαζεύουν οι μέλισσες από τα φυτά και τhς προσθέτουν συστατικά που κατ’ επέκταση έχει θαυμαστές ιδιότητες. Όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία γύρης φυτών τόσο καλύτερη σε θρεπτικά στοιχεία και ποιότητα!

Περιέχει:
• Πρωτεΐνες (όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και στην ιδανική αναλογία)
• Σάκχαρα (αλλά όχι θερμίδες καθώς η ποσότητα που παίρνουμε ημερησίως είναι πολύ μικρή μια γεμάτη κουταλιά της σούπας περιέχει 45 θερμίδες)
• Λιπίδια
• Λεκιθίνη (σημαντική για το μεταβολισμό των λιπών
• Μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία 179 mm
• Βιταμίνες B,C,E
• Φαλαινοειδή (εξαιρετικά αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά), μεταξύ αυτών τη ρουτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη P
• Καροτονοειδή
• ΝουκλεΪκά οξέα και νουκλεοτίδια
• Ένζυμα
• Αυξητικούς παράγοντες
• Προβιοτικά
• Ρ-κουμαρικό οξύ (ενεργοποιεί το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού)

Η γύρη των μελισσών είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, εξαιρετικά σημαντική για όσους γυμνάζονται, αλλά και για όσους χρειάζονται περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους. Στη νωπή της μορφή, που είναι αυτή που διατηρεί και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συναντάμε και αμινοξέα, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα και πάρα πολλές βιταμίνες (A-B1-B2-B3-B5-B6-B12-C-D-E-H-K-PP), αλλά και μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να δράσει και ως αγωγή σε περίπτωση εποχικών αλλεργιών, κάνει καλό στην εποχική τριχόπτωση και δρα βοηθητικά σε πολλές παθήσεις, όπως σε προβλήματα στο έντερο, στον προστάτη, στην υψηλή χοληστερίνη, στις ορμονικές διαταραχές, στην κακή λειτουργία παγκρέατος και ήπατος, στην υπέρταση, την ανορεξία και την παχυσαρκία (αν την καταναλώσετε με άδειο στομάχι πριν το φαγητό βοηθάει στις καύσεις, ενώ αν την καταναλώσετε μετά το φαγητό βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας του σώματος).

Επίσης επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη R που αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικών επεισοδίων.

Έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στην θεραπεία παθήσεων του προστάτη(& προστατίτιδα), και έχει μεγάλη περιεκτικότητα στο αμινοξύ κιστίνη που βοηθά στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης και στην διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών.

Χρησιμοποιείται από αθλητές σαν ενισχυτικό-συμπλήρωμα.
Έχει παρατηρηθεί θετική επίδραση γενικότερα σε : κρυολογήματα & γρίπη, αλλεργικό συνάχι, άσθμα, αλλεργίες, αθλητές, ρευματισμούς & αρθρίτιδες, δέρμα, παθήσεις από ακτινοβολία, συκώτι, γυναικολογικά προβλήματα (εμμηνόπαυση κλπ), αναζωογόνηση & ανδρισμός,
σεξουαλική ικανότητα-στειρότητα, παιδιά, διαβήτης, στρές, κατάθλιψη, αϋπνία, τάση για αμνησία, όραση, εντερικές διαταραχές, πάρκινσον κλπ.

Ενισχύει την πνευματική λειτουργία. Προσφέρει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, έχει διουρητική δράση, βελτιώνει την όρεξη και τον μεταβολισμό, καταπολεμά την αδυναμία και την εξασθένιση του οργανισμού.

Συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση του ανοσοποιητικού, έτσι ώστε να έχετε γερή ασπίδα απέναντι στις ιώσεις και βοηθάει σε μια γενικότερη ισορροπία του οργανισμού, που κατ’ επέκταση αντανακλάται και στην όψη σας.

• Βελτιώνει τη σωματική και διανοητική λειτουργία, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, καταπραΰνει τα νεύρα και καταπολεμά την αϋπνία ακόμα και την κατάθλιψη
• Η ρουτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Ρ, που περιέχει προστατεύει τα τοιχώματα των αγγείων. Προστατεύει επίσης τον προστάτη από φλεγμονές υπερπλασίες και κακοήθεις νεοπλασίες
• Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την αποτοξίνωση του οργανισμού
• Βελτιώνει την πεπτικότητα άλλων τροφών και ρυθμίζει την εντερική λειτουργία. Προάγει τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου (προβιοτικά) και καταπολεμά τα παθογόνα που προκαλούν διαταραχές της θρέψης και μεταβολικό σύνδρομο
• Μειώνει την κακή (LDL) και αυξάνει την καλή (HDL) χοληστερόλη. Μειώνει την υψηλή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
• Χρησιμοποιείται με επιτυχία και κατά της παχυσαρκίας (αυξάνει τον μεταβολισμό, δίνει αίσθημα κορεσμού, παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά) και κατά της νευρικής ανορεξίας (τονώνει τον καταπονημένο οργανισμό, αναπληρώνει τα θρεπτικά συστατικά)
• Κατά της αναιμίας
• Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τους ενδοκρινείς αδένες
• Χρησιμοποιείται κατά της αλλεργίας στην εισπνεόμενη γύρη και άλλων αλλεργιών
• Χρησιμοποιείται κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης μόνη ή σε συνδυασμό με βασιλικό πολτό
• Τονώνει την λίμπιντο (την ερωτική διάθεση) και αυξάνει την γονιμότητα
• Από το 1948 επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου κι έχει θετική επίδραση στη μακροζωία και την ευζωία
• Απαραίτητη στους αθλητές για καλές επιδόσεις

Μία Αντένδειξη έχει! ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΑΝΏΝΕΤΑΙ ΑΠΌ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΣΜΑ, εκτός αν το προτείνει ο αλλεργιολόγος σας. Αλλεργία στην κατανάλωση της γύρης , ευτυχώς αφόρα μόνο ένα στα 2000 άτομα.

Αν εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση γύρης (φαγούρα στο στόμα, εξανθήματα, ναυτία & διάρροια) σταματάμε τη λήψη γύρης και συμβουλευόμαστε αλλεργιολόγο!

Η Συνιστώμενη Δοσολογία της ημέρας είναι :

Ενήλικες & Κουρασμένους Οργανισμούς:
Μία γεμάτη κουταλιά της σούπας (ποσότητα 25-35 γρ.) γύρης την ημέρα ικανοποιεί & καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενός μέσου ενήλικα, ενώ αποδίδει μόνο 45 θερμίδες.

Αθλητές & Άτομα με προβλήματα υγείας:
Για αθλητές με έντονη προπόνηση η δόση μπορεί να τριπλασιαστεί, το ίδιο με άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις μετά από συμβουλή γιατρού (πολλοί γιατροί στην Ελλάδα προτείνουν γύρη στους ασθενείς τους)

Παιδιά:
Συνιστάται η μισή δόση από τους ενήλικες, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού
• για παιδία 6-16 χρόνων η κανονική δόση είναι περίπου 15-20 gr/ημέρα ( ένα κουταλάκι του γλυκού ),
• για παιδία 3-6 χρονών η κανονική δόση είναι περίπου 8-10 gr/ημέρα ( μισό κουταλάκι του γλυκού ).

Μπορούμε να τρώμε γύρη καθημερινά κάθε πρωί ή όποτε θυμάστε (!) με άδειο στομάχι καθ΄ολη την διάρκεια του χρόνου ή για χρονικά διαστήματα 4-6 εβδομάδων, με διακοπή, 3-4 φορές το χρόνο ως διατροφικό συμπλήρωμα (ή όσο απαιτείται ανάλογα με τις ανάγκες μας) , το πρωί, σκέτη (αυτούσια) ή με μέλι, λίγο γιαούρτι , με δημητριακά ή μέσα σε λίγο χυμό ή γάλα, ή με ότι άλλο θέλετε αρκεί να είναι κρύο! Το ζεστό το καίει, μαζί και η θρεπτική ιδιότητα! Τουλάχιστον μισή ώρα πριν από κάποιο γεύμα. Προτιμάται τις πρωινές ώρες πριν το γεύμα, γιατί ο οργανισμός τις απορροφά καλύτερα!

* Αν καταναλώνετε γύρη πρώτη φόρα, καλό είναι να μην είναι άδειο το στομάχι σας, φάτε κάτι, γιατί θα σας πέσει βαρύ. Η αρχή πρέπει να γίνεται με μικρή ποσότητα (ώστε να συνηθίσει το στομάχι), λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού για μία περίπου εβδομάδα, και σταδιακά να αυξάνεται η ποσότητα της δόσης ώστε σε 20 ημέρες να φτάσει την μία κουταλιά της σούπας.

Η γύρη μπορεί να λαμβάνεται μια φορά τη μέρα, κατά προτίμηση νωρίς το πρωί που ο μεταβολισμός είναι πιο γρήγορος, ή μπορεί να λαμβάνεται σε δόσεις, ανάλογα με τις προτιμήσεις και την δυνατότητα του ατόμου. Η λήψη γύρης μπορεί να γίνεται ανά περιόδους που διαρκούν τουλάχιστον ένα μήνα, κυρίως στις αλλαγές των εποχών, σε έντονες εργασιακές, περιβαλλοντικές συνθήκες ή σε περιόδους έντονης σωματικής και πνευματικής κόπωσης. Αυτό, βέβαια, συνδυαζόμενο με μία ποιοτική και ισορροπημένη διατροφή. Γενικά η γύρη θα πρέπει να θεωρείται ως τροφή στο καθημερινό διαιτολόγιο και όχι ως συμπλήρωμα διατροφής! Η χρήση της μπορεί να γίνεται και θα έπρεπε να γίνεται, κατά την διάρκεια όλου του έτους χωρίς κανένα πρόβλημα, ακόμη και σε μειωμένες δοσολογίες.

H ποσότητα που παίρνουμε ημερησίως είναι πολύ μικρή! Mια γεμάτη κουταλιά της σούπας περιέχει  μόνο 45 θερμίδες!

Το μάζεμα της γύρης γίνεται με τη βοήθεια ειδικού συλλεκτικού μηχανισμού  που λέγεται  «γυρεοπαγίδα» (έχει μικρά ανοίγματα ),  που τοποθετείται στην είσοδο της κυψέλης. Οι μέλισσες συλλέκτριες μπορούν να περάσουν από το άνοιγμα της παγίδας χωρίς όμως να μπορεί να περάσει και το φορτίο τους δηλαδή ο σβώλος της γύρη. Έτσι η γύρη πέφτει κάτω σε ειδικό χώρο της παγίδας και μαζεύεται από το μελισσοκόμο κάθε απόγευμα. Η γύρη πρέπει να μαζεύεται από το μελισσοκόμο κάθε μέρα και αφού γίνει ο καθαρισμός από τυχόν ξένα σώματα να αποθηκεύεται.

Η «νωπή γύρη» είναι φρέσκια γύρη που έχει συλλεχθεί το απόγευμα από τις «γυρεοπαγίδες» των μελισσιών της ίδιας μέρας, έχει καθαριστεί και αποθηκευθεί χωρίς καμία επεξεργασία σε γυάλινα βάζα που έχουν τοποθετηθεί στην κατάψυξη στους -18 ° C. Το οποίο διατηρείται (Μέχρι την ημερομηνία λήξεως που αναγράφεται πάνω στο βάζο) και καταναλώνεται από την κατάψυξη.

Ενώ η «αποξηραμένη γύρη» είναι επίσης φρέσκια γύρη αλλά η διαφορά της με την «νωπή γύρη» είναι ότι αποξηραίνεται ώστε να φύγει η περισσότερη της υγρασία και διατηρείται (Μέχρι την ημερομηνία λήξεως που αναγράφεται πάνω στο βάζο) σε θερμοκρασίες δωματίου κάτω των 21 ° C. Εάν έχει πιο υψηλή θερμοκρασία την τοποθετούμε στην συντήρηση του ψυγείου μας. Καλύτερα όμως να την έχετε στην συντήρηση του ψυγείου γιατί διατηρεί την θρεπτική της αξία περισσότερο!

Βέβαια η φρέσκια γύρη διατηρεί πιο ψηλή τη βιολογική της αξία και τα ωφέλιμα συστατικά γιατί δεν έχει επεξεργαστεί!

Η νωπή γύρη πρέπει να συντηρείται στην κατάψυξη σους -18 ° C. Διατηρεί το 100% των θρεπτικών συστατικών της εκεί για 2 έτη από την συλλογή της!

Η αποξηραμένη καλό είναι να φυλάσσεται μέσα στην συντήρηση του ψυγείου. Στο ψυγείο χάνει περίπου 15-20% των θρεπτικών συστατικών της κάθε χρόνο. Εκτός ψυγείου σε δροσερό σκοτεινό χώρο (Θερμοκρασία δωματίου 21 °C) συντηρείται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα (2-3 μήνες) διότι χάνει πάρα πολύ γρήγορα τις θρεπτικές της ιδιότητες.
χ των θρεπτικών συστατικών της κάθε χρόνο.

Πρόπολη

Η λέξη πρόπολη (πρό+πολις), σημαίνει το μέσο υπεράσπισης της πόλης των μελισσών. Δεν είναι τροφή για τις μέλισσες.

Η πρόπολη είναι ρητίνη που συλλέγουν από τους οφθαλμούς των φυτών και επεξεργάζονται, προσθέτοντας κερί και κάποιες ουσίες που εκκρίνουν οι μέλισσες για την αποστείρωση & λείανση των τοιχωμάτων/επιφανειών των κελιών της κηρήθρας, όπου θα μεγαλώσει ο γόνος (τα μωρά τους), θα αποθηκευτούν το μέλι και η γύρη. Επίσης την χρησιμοποιούν ως «σιλικόνη» ή «στόκο» μειώνοντας τα ανοίγματα στη φωλιά τους από το υπερβολικό κρύο αλλά και για την προστασία της κυψέλης από ανεπιθύμητους εισβολείς, τους οποίους τους «ταριχεύουν» με πρόπολη ώστε να μην προκληθεί κάποια μόλυνση μέσα στην κυψέλη!

Λόγω της πλούσιας σύστασης της θεωρείται μια από τις ισχυρότερες φυσικές ουσίες με πολλαπλές ιδιότητες για την υγεία και την ομορφιά. Οι κυριότερες δράσεις της είναι αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή, αντιβιοτική, αντισηπτική, επουλωτική αντιοξειδωτική και αντιική. Αποκαλείται το «αντιβιοτικό της φύσης» γιατί, σε σύγκριση με άλλα δραστικά συστατικά, οι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να αναπτύξουν ανοχή στην πρόπολη.

Εσωτερική χρήση :
Στο απλό κρυολόγημα μια ευρέως διαδεδομένη «συνταγή» είναι το μάσημα ακατέργαστης πρόπολης. Μασάμε ένα μπαλάκι μεγέθους ρεβιθιού μέχρι να πάψει να είναι σαν τσίχλα και να αρχίσει να τρίβεται, τότε το καταπίνουμε. Αυτό το επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές τη μέρα. Επίσης, καταναλώνετε αμέσως μόλις νιώσουμε τραχύ και πονεμένο το λαιμό ή κάψιμο στη μύτη. Συνήθως δυο μέρες αρκούν για να φύγει ο πονόλαιμος αλλά και το συνάχι. Το ίδιο ισχύει για το άφτρες, ουλίτιδα κ.λπ.

Προληπτικά, για να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας, την καταναλώνουμε την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα, τους μήνες των ιώσεων….!

Επίσης είναι πολύ καλό για νόσους του στομαχιού και του εντέρου! Είναι καλυτέρα να λαμβάνεται με άδειο στομάχι σε αυτές τις περιπτώσεις!

*Σε παιδιά κάτω των τριών ετών, εγκύους και θηλάζουσες μητέρες πρέπει να ζητείται η σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Εξωτερική χρήση:
Λίγες σταγόνες βάμματος (βάμμα πρόπολης) εφαρμόζονται απευθείας τοπικά σε σπυράκια ή μικροτραυματισμούς, μολύνσεις και ερεθισμούς της επιδερμίδας, μυρμηγκιές και σε όλες τις ιογενείς δερματικές παθήσεις. Βοηθά στην αντισηψία, ανάπλαση και επούλωση της επιδερμίδας.

Το βάμμα πρόπολης είναι το διάλυμα πρόπολης και αιθυλικής αλκοόλης (καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας) το οποίο έχει παραμείνει τουλάχιστον 40 μέρες σε σκουρόχρωμη φιάλη, ούτως ώστε η αιθυλική αλκοόλη να απορροφήσει όλα τα συστατικά της πρόπολης.

Περισσότερες από 200 διαφορετικές ουσίες ! Η σύνθεση της ποικίλλει ανάλογα με τη χλωρίδα της περιοχής από την οποία την συλλέγουν οι μέλισσες.

Γενικά η ελληνική πρόπολη περιέχει τις παρακάτω κατηγορίες ουσιών:

• Ρητίνες 45-55% (φλαβανοειδή, φαινολικά οξέα, τερπένια κ.α.)
• Κερί και λιπαρά οξέα 25-35%
• Αιθέρια Έλαια 10%
• Γύρη 5% (πρωτεΐνες, ελεύθερα αμινοξέα)
• Άλλες οργανικές ουσίες και μέταλλα 5 % (κετόνες, λακτόνες, κινόνες, στεροειδή, βενζοϊκό οξύ και εστέρες, βιταμίνες, σάκχαρα)

Η πρώτη ύλη της πρόπολης είναι ρητινώδεις εκκρίσεις από τους οφθαλμούς των φυτών κυρίως δέντρων και του φλοιού ορισμένων δέντρων. Οι συλλέκτριες πρόπολης με τα σαγόνια τους μαζεύουν αυτές τις εκκρίσεις και με την βοήθεια των δυο πρώτων ζευγών των ποδιών τους τα μεταφέρουν εναλλάξ στα «καλαθάκια» της γύρης στο τρίτο ζεύγος ποδιών. Επιστρέφοντας στην κυψέλη άλλες μέλισσες θα παραλάβουν την πρόπολη και θα προσθέσουν κερί και δικές τους εκκρίσεις και το έτοιμο προϊόν χρησιμοποιείται άμεσα.

Ο μελισσοκόμος τοποθετεί ειδική σήτα πάνω στις κηρήθρες και το φως αναγκάζει τις μέλισσες να δουλέψουν πολύ πιο εντατικά για να κλείσουν τα ανοίγματα. Όταν η σήτα γεμίσει τη μαζεύει , τη βάζει στην κατάψυξη όπου η πρόπολη σκληραίνει & ξεκολλάει και την βάζει μετά σε γυάλινα βάζα χωρίς καμία επεξεργασία ή το φτιάχνει σε βάμμα (στο οποίο προσθέτουμε καθαρό οινόπνευμα).

Η πρόπολη χρησιμοποιείται για δυο χιλιετίες τουλάχιστον από την παραδοσιακή ιατρική πολλών λαών και, πριν μερικές δεκαετίες, ανακαλύφθηκε εκ νέου από τη δυτική και κτηνιατρική. Μεταξύ 1980 και 1995 δημοσιεύτηκαν περισσότερα από 350 επιστημονικά άρθρα για τις ευεργετικές δράσεις της πρόπολης από επιστήμονες 31 χωρών. Πλέον δημοσιεύονται περισσότερα από 300 επιστημονικά αρθρα το χρόνο!
Χρησιμοποιούμε τη πρόπολη για τις παρακάτω ιδιότητες-δράσεις:

• Αναισθητικές/Αναλγητικές: Για τοπική χρήση σε πληγές , εγκαύματα και ιδίως σε στοματικά έλκη και έρπη. Αντι-αλλεργικές : Τα φλαβονοειδή της πρόπολης μπλοκάρουν την αλλεργική αντίδραση αναστέλλοντας τη δράση των οξέων που λύουν τα κύτταρα. Ωστόσο, περίπου ένας στους χιλίους ανθρώπους είναι αλλεργικός στην πρόπολη!

• Αντιβιοτικές και Αντιμυκητιακές, Αντι-ιικές και Ανοσοδιεργετικές: Γνωστή και ως Ρώσικη πενικιλίνη, η πρόπολη έχει δράσεις που δεν περιορίζονται στα βακτήρια αλλά καταπολεμά μύκητες ακόμα και ιούς. Η πρόπολη έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία στην καταπολέμηση ιώσεων ζώων και ανθρώπου. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα που παράγει περισσότερα αντισώματα. Αποδείχθηκε πολύ δραστική τόσο εναντίον των ιών της πολιομυελίτιδας αλλά και του έρπητα, της κυστώδους στοματίτιδας και της αδενίτιδας.

Επίσης, καταπολεμά τα μικρόβια που προκαλούν τροφοδηλητηριάσεις! Δρά σαν αντιβιοτικό ενάντια στη σαλμονέλα!

• Αντιφλεγμονώδεις: Σε μία έρευνα που διεξήχθη μεταξύ καταναλωτών πρόπολης το 1995, σχεδόν το 70% την χρησιμοποιούσε για προβλήματα που είχαν να κάνουν με φλεγμονές (Αρθρίτιδα, ρευματισμούς και μυικούς πόνους, άσθμα, βρογχίτιδα, έκζεμα και ψωρίαση)

• Αντιοξειδωτικές: Η πρόπολη εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα και τη δομή του DNA προκαλώντας κυτταρικό θάνατο, γήρανση και καρκινογένεση! Η αντιοξειδωτική δράση της πρόπολης είναι πολύ μεγαλύτερη από της Βιταμίνης Ε. Είναι γνωστό το πείραμα που δειξήγαγε το 1989 η Σιλεσιανή Ιατρική σχολή της Πολωνίας και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, στο οποίο τα ποντίκια στα οποία έγινε ένεση πρόπολης, πριν και μετά την ακτινοβόληση με ακτίνες γ, επέζησαν και ο αριθμός των λευκοκυττάρων τους επανήλθε στο φυσιολογικό, ενώ τα ποντίκια μάρτυρες (χωρίς προστασία πρόπολης) πέθαναν μέσα σε 12 εβδομάδες.

• Αντικαρκινικές: Χρήσιμη και στην θεραπεία του καρκίνου! Πολλές μελέτες έχουν γίνει που δείχνουν ότι η πρόπολη έχει αντικαρκινική δράση. Οι καρκινοπαθείς που παίρνουν πρόπολη εμφανίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, λιγότερο πόνο και λιγότερη κούραση. Η περίοδος επιβίωσης των ασθενών που πήραν πρόπολη είναι μεγαλύτερη, μερικές φορές διπλάσια, τριπλάσια η και 10 φόρες μακρύτερη από το αναμενόμενο. Οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν πρόπολη σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες εμφανίζουν καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και λιγότερες δυσμενείς παρενέργειες έναντι όσων ακολουθούν μόνο συμβατική αγωγή.

Η κλινική του Δρ. Οσάμου Μιζουκάμι, στο Τόκιο, επί 35 χρόνια κουράρει ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο χρησιμοποιώντας την πρόπολη, ως συμπληρωματική αγωγή, με εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ποιότητα ζωής των ασθενών, την παράταση του χρόνου επιβίωσης εως και την πλήρη ίαση. Θεωρείται ότι η αντικαρκινική δράση της πρόπολης είναι τόσο προληπτική όσο και θεραπευτική.

• Αντιδιαβητική : Φαίνεται ότι η πρόπολη μπορεί να ελέγξει τη γλυκόζη του αίματος και να ρυθμίσει το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων του αίματος, οδηγώντας σε μείωση της υπεροξείδωση των λιπιδίων και εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών σε αρουραίους με διαβήτη. (Fulianq H. και συνεργάτες, 2005)

*ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ ΔΡΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ, ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΙΑΤΡΟ.

Tα παρακάτω αναγραφόμενα βασίζονται πάνω στις θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης, σε πρακτικές που βρήκανε εφαρμογή , σε επιστημονικές έρευνες, μελέτες και δημοσιεύσεις για την ίαση και αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού ασθενειών.
• Παθήσεις και φλεγμονές των ματιών
• Λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας, δοντιών, αναπνευστικού, χρόνιας πνευμονίας και άσθμα.
• Φαρυγγίτιδα, ωτίτιδα και μέση ωτίτιδα
• Έλκος στομάχου, προστάτη, παγκρεατίτιδα
• Γυναικολογικές παθήσεις, όπως λευκόρροια, κολπίτιδα τριχομονάδων, εκβλαστήσεις, τραχηλικές διαβρώσεις και μετεγχειρητικοί κολπικοί πόνοι,
• Μυκητιάσεις και ιώσεις, όπως γρίπη, έρπητας ζωστήρας, σαλμονέλα και ηπατίτιδα
• Δερματικά, εγκαύματα και ζεματίσματα, έκζεμα και ακμή

Η μόνη αντένδειξη είναι η αλλεργία. Αν εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα μετά τη λήψη πρόπολης (φαγούρα στο στόμα, εξανθήματα, ναυτία, διάρροια) σταματάμε τη λήψη της πρόπολης και συμβουλευόμαστε αλλεργιολόγο. Πιο συνηθισμένη είναι η εξ επαφής αλλεργία από πρόπολη στο δέρμα.

Η πρόπολη δεν φαίνεται να αλληλεπιδρά αρνητικά με άλλα φάρμακα, (Π.χ. έχει αποδεδειχθεί πειραματικά ότι αυξάνει την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών) ωστόσο είναι καλό να ενημερώνουμε το γιατρό μας ότι παίρνουμε πρόπολη γιατί ενημερώνεται και ο ίδιος για τα ευεργετικά αποτελέσματα της. Βοηθάμε έτσι να διαδοθεί η χρήση της και να γίνει ευρύτερα αποδεκτή!

Η πρόπολη έχει αντιαλλεργικές ιδιότητες, αυτό είναι διαπιστωμένο. Επειδή όμως σίγουρα υπάρχουν άτομα με ευαισθησία στην πρόπολη, περίπου πέντε στα χίλια, θα πρέπει πάντα να γίνεται ένα τεστ μασώντας την πρώτη ημέρα 2-3 μεγέθους στραγάλια πρόπολης, για μια ώρα το καθένα πριν το φαγητό. Μετά μπορούμε να το φτύσουμε, καλό θα μας κάνει να το καταπιούμε!

*Τα άτομα που είναι αλλεργικά στην γύρη και το τσίμπημα της μέλισσας πιστεύεται ότι είναι αλλεργικά και στην πρόπολη γι αυτό αυτά τα άτομα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στην πρώτη τους επαφή με την πρόπολη!