Γύρη Μελισσών; Τι είναι; Γιατί την συλλέγει ο μελισσοκόμος;

Πολλές φορές στο κατάστημα μας «Το Σπίτι του Μελιού» με ρωτούν αυτές τις τρεις ερωτήσεις; Και ένα μίνι σεμινάριο ξεκινά!

Τι είναι η γύρη των μελισσών τελικά;

Με λίγα λόγια, είναι ένα προϊόν που συγκεντρώνουν στα πίσω πόδια τους οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια.

Με πολλά λόγια, η γύρη ονομάζεται το φυσικό προϊόν το οποίο συλλέγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera L. από ανθισμένα λουλούδια, το οποίο αναμιγνύουν με νέκταρ ή μέλι και αδενικές εκκρίσεις για καλύτερη συνοχή (και μαζί του προβιοτικούς μικροοργανισμούς). Η μέλισσα τοποθετεί τη γύρη στο «καλαθάκι», στο τρίτο ζεύγος ποδιών της. Όταν γεμίσει το καλαθάκι της, η μέλισσα το πηγαίνει στην κυψέλη όπου θα πακτωθεί/αποθηκευτεί στα κελιά της κηρήθρας για να εκθρέψει τον γόνο, εκτός κι αν της το «κλέψουμε» εμείς οι μελισσοκόμοι, τοποθετώντας στην είσοδο της κυψέλης ειδική γυρεοπαγίδα. Και κάπως έτσι φτάνει η γύρη σε σας!

Δηλαδή η φυσική μορφή της επεξεργασμένης από τις μέλισσες γύρης είναι κοκκώδης. Περιλαμβάνει συνήθως κόκκους διαφόρων χρωμάτων, ανάλογα με τα φυτά από τα οποία προέρχεται. Η γεύση της ποικίλλει ανάλογα με τα διαφορετικά είδη φυτών που έχει συλλεχθεί, είναι βασικά υπόγλυκη, πολλές φορές όμως έχει αρκετά πικρούς τόνους.

(Αμέσως μετά…ρωτούν) OK; Και τι την κάνουμε; Γιατί την συλλέγεται από τα μελίσσια;

Η γύρη μελισσών είναι μια «διατροφική βόμβα», περιέχει όλα τα συστατικά που χρειάζεται ένα οργανισμός στην καθημερινή του ζωή! Ένα άριστο διατροφικό συμπλήρωμα!

Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα, υδατάνθρακες και ιχνοστοιχεία για αυτό το λόγο θεωρείται φαρμακευτικό προϊόν!

Ναι αλλά γιατί να καταναλώσω γύρη απ’ την στιγμή που έχω ένα υγιεινό ισορροπημένο διαιτολόγιο;

Έχει αποδειχθεί ότι η γύρη συγκριτικά με άλλα αγροτικά προϊόντα είναι πολύ ανώτερη σε θρεπτικά συστατικά.  Πολλά σε ένα προϊόν!

Για παράδειγμα, η γύρη περιέχει 50% περισσότερη πρωτεΐνη από το μοσχαρίσιο κρέας, είναι πιο πλούσια σε βιταμίνη Α από το λάχανο και έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο από το μοσχαρίσιο κρέας.

Συμπερασματικά, μια κουταλιά γύρης καθημερινώς  φτάνει να δώσει στον οργανισμό μας μια γερή ώθηση ενέργεια με ωφέλιμα στοιχεία τα οποία προστατεύουν και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ουσιαστικά, βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση ορισμένων ειδικών προβλημάτων υγείας (έλκος δωδεκαδακτύλου, προστάτης, ηπατικές διαταραχές, αναιμία, διαβήτης, αρτηριοσκλήρωση, ανορεξία & αλλεργικές καταστάσεις όπως αλλεργική ρινίτιδα).

Προσφέρει άμεση ενίσχυση των δυνάμεων, βελτιωμένη πνευματική λειτουργία και ταχύτερη ανάπτυξη των ασθενικών παιδιών!

Με αγάπη για την φύση, τη μέλισσα & σας,

Λίτσα Καρανίκα
Μελισσοκόμος

*Θα ακολουθήσουν πολλά άρθρα και συμβουλές για την “Γύρη” τις ακόλουθες μέρες!

 

Share this Post!

About the Author : Angie Karanikas

0 Comment

Leave a Comment